Banner
English    Fran�ais    Nederlands
Wie was Jos Verstockt ?


Jos Verstockt, boegbeeld van AC Lyra vzw


Jos Verstockt werd geboren op 27 mei 1931 in Lier.
Nadat hij eerst actief was als voetballer bij Lyra TSV sloot hij zich, onmiddellijk na de oprichting van AC Lyra in 1947, als atleet aan en haalde tal van ereplaatsen op de 1500 en 3000 meter in de glorierijke periode van John Claessens en Jean Van Onselen. Zijn eerste wedstrijd dateert van 1950 in Elsene waar hij een 3000m afwerkte in 10’33”.
Hij werd ook een vijftal keer Provinciaal Kampioen op de afstandsnummers.

Begin jaren 60 sloot hij zich aan bij het bestuur, en bekleedde hierbij de functie van secretaris voor bijna 40 jaar.
Als bestuurslid was hij de drijvende kracht achter de organisatie van de ‘Grote Prijs van Lier’, een crosswedstrijd met hoog aanzien. Onder zijn impuls werd de asfaltpiste aan de Cadettenschool van Lier na jaren omgeruild voor een prachtige kunststofpiste in augustus 1998 en werd omgedoopt tot ‘Netestadion’.
Deze piste vormt heden ten dage jaarlijks het decor voor enkele belangrijke atletiekmeetings op Provinciaal, Vlaams en Nationaal niveau.
De accommodatie gaf ook een belangrijke impuls naar de stijging van het aantal leden. AC Lyra is dan ook uitgegroeid tot één van de grootste sportverenigingen van de Stad Lier.

Vanaf 1967 vatte zijn trainersloopbaan aan, aanvankelijk als vrouwentrainer om later te promoveren tot hoofdcoach.
De bekendste atleten die heel wat Nationale titels haalden bij Jos waren Gerd Verhoeven, Marina Heyman, Noella De Feyter en Sarah Mees.
Ook in teamverband haalde hij successen bij de Nationale Interclub aflossingswedstrijden op de Wellington-renbaan te Oostende. In 1997 werd Jos ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van AC Lyra uitgeroepen tot ‘Sportfiguur van de Stad Lier’.

Nadat Jos bij de eeuwwisseling de fakkel had doorgegeven aan een verjongd bestuur, overleed hij op 5 februari 2002.

Om het levenswerk van Jos te eren, besloot het bestuur om vanaf 2003 een Open meeting te organiseren met als benaming ‘Memorial Jos Verstockt’.
Deze atletiekmeeting groeide door de jaren heen uit als een Internationale meeting, die na enkele jaren als B-meeting en Athletics Classic Meeting, vanaf 2019 het A-label van Flanders Cup krijgt toebedeeld.  

 

Maintained by KD